söndag 7 februari 2010

Thailand

Här kommer som utlovat ett (varning: lååångt) inlägg om vår resa till Thailand 17/1-1/2 -10. Min kamera dog olyckligt nog efter en vecka så jag hann inte ta så många bilder, så håll till godo med de få bilder jag har!

Vi var dit med min moster Linda och hennes sambo Jens.

Vi var till Ao Nang i Krabi. Ao Nang är uppdelat i två stränder: Ao Nang-stranden och Nopparat Thara-stranden. Vi bodde längs det sistnämnda. Allmänt föredrar de flesta Ao Nang-stranden men vi konstaterade att Nopparat Thara var en strand mer för oss! Här är det inte så mycket folk och man kan få en lång bit strand helt för sig själv. Nackdelen är att det blir väldigt långgrund här när det är ebb men i övrigt är stranden minst lika fin som Ao Nang. Bilderna ovan är från Nopparat Thara-stranden.

I Nopparat Thara är det billigare att äta än i Ao Nang, mycket för att de flesta turister befinner sig i Ao Nang vilket, som bekant, trissar upp priserna. Men den bästa shoppingen, för att inte säga den enda shoppingen, hittar man i Ao Nang.

Två restauranger vi fastnade för med god mat till bra priser samt trevlig personal i Nopparat Thara var Limestone och Blue Ba You. Det förstnämnda ska tyvärr klappa igen inom två månader då det ska bli ett hotell där. Synd! Ett bra uteställe är Luna Bar - bra musik och möjligheter att dansa (dansgolv är annars helt omöjliga att hitta!).

Vi bodde på AyoDhaya, ett fyrstjärnigt hotell ca 100 meter från stranden. Hotellet var jättefint med suverän service (fast var får man inte det i Thailand). Hotellet ligger lite avsides, fast vad gör det när man kan ta en Tuk Tuk för 30 baht/person (ca 6 sek/person) in till Ao Nang! Hotellet är också riktigt pampigt, påminner om ett sagoslott. Man behövde bara nämna hotellets namn för taxichaufförerna så drog de efter andan och log. Hotellet syns långt från vattnet. På bilden ovan ser ni entrén, tycker den säger ganska mycket om hotellet som helhet! Bör också tilläggas att hotellfrukosten var helt suverän.

Om dagarna befann vi oss mest på stranden. Och låg vi inte på stranden tog vi båtturer ut till olika öar och snorklade, solade och badade. Båtturer (färdigkomponerade med guide, lunch och snorklingutrustning att låna) kostar ca 250 sek/person för en halvdag (9.00-15.00) men priserna kan förstås variera. Ett tips är att besöka Hong-ön, bra snorkling och bara så himla vackert! Ett annat tips är att ta en longtail-båt till Railey Beach, finare strand får man leta efter... Man får dock räkna med att det är mycket turister på både Hong och Railey. Vill man till något ställe där det är med folktomt kan man fråga longtail-båts-chaufförerna om en privat tur ut till någon ö de rekommenderar. Bilderna ovan är från Hong och Railey, kolla in det kristallklara vattnet på båda... Bilden här nedan är från Ao Nang-stranden, här finns en och annan longtail-båt...

Så till shoppingen. Som tidigare nämnt så är det i Ao Nang man shoppar. Här finns... allt! Skor, kläder, smycken, tekniska prylar, souvenirer, väskor, träskulpturer, småtjaffs... ja, allt man kan tänka sig! Vare sig man är duktig eller ej på att pruta så är allting billigt.

Tröttnar man på marknadsstånden och prutningen och hellre vill shoppa inomhus så rekommenderar jag att ta en taxi till Krabi Town. Taxin kostar ca 100 sek/person och det tar ungefär en halvtimme dit från Nopparat Thara. I Krabi Town finns två stora shoppingcentrum: Big C och Tesco Lotus. Där är det fasta priser som gäller men det är ändå jättebilligt i jämförelse med Sverige. Hittade bland annat ett par Converse-skor på Tesco Lotus för 180 sek, fynd! Sambon köpte lite märkeskläder och även dom var halva priset motför hemma.

Taxi och Tuk Tuk i all ära men det bästa är nog ändå att hyra moppar vilket vi gjorde en vecka. Det kostar ca 250 sek (för 7 dagar). I Thailand gäller vänstertrafik vilket kan vara lite klurigt till en början och tempot är ganska högt och ostrukturerat motför i Sverige men jag har aldrig känt mig rädd i trafiken i Thailand. Det är ett slags välordnat kaos bara man listar ut de oskrivna reglerna som råder. Ett kort råd: kör lagom fort, håll dig vid sidan om och tuta vid omkörning. På det kommer man långt!

När det gäller maten så bara måste man äta klassikerna fried rice with chicken (stekt ris med kyckling) och pad thai (stekta nudlar med cashewnötter, ägg och kyckling). På ett ställe provade vi hot pan som också är att rekommendera samt en upplevelse att få serverat för de kommer ut med maten på en stekhet panna som det osar och sprakar om! Beställer man mat med pommes frites får man räkna med att få lite pommes för thailändarna importerar det (=dyrt). Men i Thailand beställer man thai-mat, inte hamburgare ;) Om än det kan vara gott med något "västerländskt" emellanåt...

Till maten drack vi mest Singha, deras inhemska öl. Så gott, slurp säger det bara! Även Chang, "elefantölet", funkar bra till maten. Sedan finns det ofta många olika fruktdrinkar ("shakes") att välja mellan på menyerna och de är gjorda på färskpressad/mixad frukt. Supergoda och riktiga vitaminkickar. Vi var svaga för efterrätter och då blev det antingen banana split eller friterad banan med glass. Inte för inte man gick upp två kilo under resan... ;)

En dag tog vi en dagstur till Hot spring, Crystal pool (Emeralde pool) och Tiger cave temple. Hot spring är heta källor i djungeln, väldigt fascinerande! Man tror inte det är sant när man kryper ner i källan och det är varmt som i en badtunna. Vattnet värms upp naturligt och är helt klart och rent. Crystal pool är som en pool fast mitt ute i djungeln. Inte lika imponerande (och inte heller lika varmt) och jag skulle säga att man kan skippa att besöka det. Vattnet är klart som i en pool men jag säger det - här är MYCKET turister!

Tiger cave temple är ett tempel som ligger högt uppe på ett berg, närmare bestämt 1237 trappsteg! Är man höjdrädd som jag ska man inte gå dit upp, för det är väldigt brant och på vissa ställen oskyddat. Ett snedsteg och... jag vill inte tänka tanken! Men utsikten däruppe är magnifik! Sambon gick hela vägen upp och tog massor av vackra bilder med min mosters kamera. Så är man inte höjdrädd, gå dit upp! Världens utsikt. Man kan även besöka Tigergrottan, inte alls lika många trappsteg utan snarare en stig ut i djungeln.

Det är lite av vad vi har gjort dessa två veckor. Jag har varit i Koh Samui och Phuket tidigare men Krabi slår båda ställena med hästlängder! Nästa Thailands-tripp blir det med säkerhet Koh Lanta som jag hört ska vara helt fantastiskt!

5 kommentarer:

www.gottablandat.wordpress.com sa...

åh vad härligt att läsa! ni verjar ju gjort och sett massor!!! kul att höra att krabi slog koh samui och phuket med hästlängder. där har jag också vsrit nämligen ( plus ko panang och koh samet). nu nästa gång tänkte vi prova nåt nyy och var faktisjt inne på koh lanta, men så hörde vi att där är massa löss-kryp i vattnet som bits??!!! så nu lutar det åt kao lak för oss eller krabi :-) tack iaf för uppdateingen av er resa, jättekul att läsa!!!

karin sa...

Blir väldigt sugen på thailand nu, fina bilder!

Iris // Alla dagars kaos sa...

På tisdag sticker vi! Vi ska bo på Railey beach så det var bra att du skrev att det va fint där :) Det ska bli sååå skönt! Tack för recensionen!

kram /iris

StrandviksVillan sa...

Låter underbart och ser så vackert ut!
Själv har jag aldrig varit utanför Norden... Hoppas vi kommer oss iväg då barnen blivit större :)

Ha det bra!

Unknown sa...

Gud vad roligt att läsa!

Jag tänkte fråga, vad hade ni för budget per person när ni åkte ner två veckor? Om vi säger med mat och utflykter? Så svårt att beräkna när man aldrig varit i Thailand tidigare!!

Tacksam för svar