torsdag 22 juli 2010

Feng Shui: sovrummet

Idag startar jag en ny kategori i bloggen, Feng Shui. Här kommer ni få följa lägenhetens förvandling till en inredning enligt Feng Shui-principer.


Det första rum jag gett mig i kast med är sovrummet. Jag går varsamt framåt eftersom man aldrig ska röra om för mycket på en gång enligt Feng Shui, då sätts alldeles för mycket energi i rörelse. Feng Shui går ut på att uppnå balans och få energiströmmar att cirkulera harmoniskt i hemmet.

I Feng Shui följer man en så kallad Bagua-karta. Den är indelad i nio rutor och varje ruta står för någonting. I mitt hem ligger sovrummet i rutan som representerar rikedom. När man inreder enligt Feng Shui ska man ta hänsyn till vilken ruta i kartan rummet ligger i och inreda/förändra därefter för att uppnå, skapa balans och harmoni enligt det rutan representerar.

Det första jag gjorde i sovrummet var att plocka bort en trasig kruka. Även om den trasiga delen inte syntes utåt i rummet så "ser" Feng Shui det ändå. Är det någonting som man inte förknippar med rikedom så är det någonting som är trasigt, så krukan åkte bort.


Sovrummet har en dörr och ett fönster som är beläget mitt emot varandra. Det innebär att energiflödet far fort fram däremellan och det skapar ett negativt energiflöde (man vill ju att energin ska flöda långsamt och harmoniskt). Så för att dämpa det negativa flödet ställde jag två höga krukor i fönstret (ej med på bild) istället.

Sedan har jag rensat i vartenda skrymsle i sovrummet. Det blev en hel stor papperskasse full av gardiner och dukar som aldrig används och en hel sopsäck (!) full med kläder som jag aldrig kommer ha på mig samt att en hel del textilier och kläder åkte i soporna också.

För att öppna upp för nya möjligheter gäller det att bereda plats för nya möjligheter också. När man rensar enligt Feng Shui upptäcker man fort om man har ett välståndstänk ("det här kan jag slänga, för det använder jag aldrig, och kommer jag nånsin behöva det kan jag köpa nytt") eller fattigdomstänk ("bäst att spara för nödår", "det kan vara bra att ha"). Jag tillhör det sistnämnda, men har ändrat på den attityden sedan jag upptäckte vilken lättnad det är att rensa och bli av med sånt som bara ligger och tar plats eller är fyllt av negativa minnen. 

Jag vill berätta varför jag tror så starkt på Feng Shui fungerar. Efter att jag satt igång med att dona i sovrummet (som i mitt hem står för rikedom) fick jag mejl. Jag har länge (i två månader) haft ute en annons på Blocket med kurslitteratur som ska säljas men inte fått sålt mycket. Plötsligt mejlade en tjej som ville köpa böcker för 1200 kronor, samt en till tjej som ville köpa böcker för 200 kronor! Det är för mig väldigt mycket pengar. En del skulle väl vilja hävda att det är slumpen, men jag är helt övertygad om att det är tack vare att jag beredde plats för nya ekonomiska möjligheter som jag fick sälja böckerna.

Fortsättning följer i denna kategori... Har ni förresten egna erfarenheter av Feng Shui får ni gärna berätta i kommentarsfältet eller ett mejl!

7 kommentarer:

metamorphosis sa...

Har ingen erfarenhet av feng shui men följer gärna omvandlingen i ditt hem!

...däremot så kan jag känna igen detta att känna sig rikare efter att man rensat ut det som faktiskt varken behövs eller uppskattas och istället ger plats åt annat!

Nickie sa...

Blev väldigt fint :)
& ser harmoniskt ut!

MissStorm sa...

Kul att få följa lägenhetens förvandling. Jag kan inte mycket om Feng Shui, men har läst Rensa i röran. Efter det räcker det med att se boken för att jag ska bli sugen på att röja!

Ha det så bra!

elin sa...

tack för inspirationen!

Susihus sa...

Låter som en spännande förvandling, ser fram emot fler inspirerande bilder. Må gott
Kram

Mrs. b sa...

Så fint! Och kul att du fick sålt dina böcker!
Har ingen erfarenhet av Feng Shui, men jag hoppas verkligen vår "rikedom" inte är placerad i vårt sovrum... :-)

NATHY DEMECHO sa...

Så fint!