onsdag 24 mars 2010

Valpkursen träff 1 (långt)


(Fotouppladdningen är inte med mig idag så det får bli en bild ni redan har sett på Thilde).

Igår var jag och Thilde på vår första valpkursträff. Jag hade absolut inga förväntningar eller föreställningar hur det skulle gå.

Vi började med att gå in och presentera oss för varann och dra lite teori. Jag hade fruktat att Thilde skulle sitta och gnälla hela träffen igenom men det gjorde hon tack och lov inte! Däremot försökte hon ihärdigt pussa mannen som satt två stolar ifrån oss (vilket hon inte fick för varken mig eller kursledaren). När Thilde vill pussas ger hon sig inte i första taget och hon prövade alla taktiker. Slänga sig mot han, hoppa upp på stolen bredvid, krafsa på golvet för att få hans uppmärksamhet o.s.v. Denna pusshund...

Sen gick vi ut och körde kontaktövningar. Detta har jag övat flitigt med Thilde och jag började skratta för mig själv när kursledaren sa "också ger ni hunden godis så fort den söker eran blick, om än det bara är för en tiondels sekund". Saken är den att Thilde knappt släpper min blick! Jag skulle få mata ihjäl henne..., haha.

Vi hade en avslappningsövning som gick ut på att sitta i en ring där alla håller i sin hund och klappar den. Hundarna ser varandra och samtidigt som ägaren förmedlar trygghet så bildar (tydligen) hundarna på detta viset en flock. Jag har aldrig stött ihop med denna övning tidigare men tyckte det var intressant och Thilde somnade nästan där vi satt.

Sista övningen fick vi gå en och en med vår hund runt ringen i slalom mellan de andra hundägarna. Thilde tyckte det var jättekul och sken upp för varje hund vi passerade. Hade hon kunnat prata hade det nog låtit såhär "heeej kompis!... och hej på dig!.. nämen hej du!! ska vi busa sen?.. åh hej! gud vad kul det här är!" när vi gick. Såhär ska ju förstås INTE hunden göra. Men vi fick beröm ändå för att Thilde emellanåt sökte ögonkontakt med mig men kritik för att de tyckte jag gav henne för lite godis. Men jag vill inte hon ska bli mätt och tappa fokus, rösten är ju också en belöning som omväxling.

När de andra hundägarna med hund passerade oss (då vi stod still) blev det lite problem för Thilde. Hon ville hälsa på alla och jag kunde verkligen inte få hennes uppmärksamhet, inte ens med godis! Kände mig dålig för en kort stund men samtidigt måste vi ju ha nåt att jobba på också. Utmaningar är kul och utvecklande!

Summa summarum var det en trevlig träff, härlig grupp (och ingen hade samma hundras! och ingen hade schäfer konstigt nog), bra kursledare och intressant teori.

Jag kommer fortsätta skriva om varje träff här för att främst för min egen skull kunna gå tillbaka sen och se utvecklingen och minnas vad vi gjort. Sen hoppas jag att det kan vara kul/intressant för andra hundägare som ev. läser här att följa oss :-)

1 kommentar:

Alexandra sa...

Jag tycker det låter intressant,fast jag inte har hund.Har visserligen vuxit upp med massa djur och hundar när jag var liten.Vi hade då 2 schäfrar.Det är bra att man går på valpkurs,många tycker det är så onödigt fast de har haft hund tidigare.Lycka till!